Een Familieshoot met de (klein)kinderen? Dat is toch vragen om herrie?

Terwijl ik met mijn camera om mijn nek, stond te wachten op mijn liefdeskoppel, kwam er bij het mooie kasteel Heeswijk een familie op me afgelopen. Ze gingen er vanuit dat ik de fotograaf voor hun familieshoot zou zijn. Twee gezinnen met allebei twee kinderen en oma. Wat zagen ze er prachtig uit. De kinderen, ik schatte ze zo tussen de 4 en de 10, allemaal in lichte en zelfs witte kleding. Terwijl ik uitleg dat ik toch echt op een koppel sta te wachten, begint ook voor deze groep het wachten op de fotograaf.

De kinderen zijn opgewonden, ze willen spelen, maar dat mag niet. Er wordt regelmatig gewaarschuwd dat anders de kleding vies wordt en ze dan niet meer mooi op de foto komen. Uiteraard gaan de kinderen gewoon door met kind zijn en ja hoor, de papa, de mama en zelfs de oma worden erg boos. De twee kleinste kinderen beginnen te huilen en er wordt gedreigd met naar huis gaan, als ze zo door gaan.

Gelukkig komt daar hun fotograaf al aan en oma neemt het voortouw. Ze vertelt de fotograaf waar en hoe ze de foto’s wil hebben en al gebarend en pratend gaan ze op pad. Ik kijk ze na. Nog even maak ik mezelf leeg voordat mijn koppel komt voor de Creating Memories fotoshoot. Even later ga ik ook op pad op dezelfde locatie. En ook al heb ik al mijn aandacht voor het koppel, toch ontkomen we er niet aan om af en toe wat van de familieshoot mee te krijgen. Er wordt gemopperd, er wordt de kinderen verteld waar ze moeten staan en hoe ze moeten kijken: in ieder geval een beetje gezellig en lachen.

Op de momenten dat de camera niet gericht is op de familie, zie ik alleen boze, vermoeide en verdrietige gezichten. Op een gegeven moment zijn ze klaar en loopt de hele familie langs de plek waarop ik, samen met mijn koppel, een beleving aan het neerzetten ben. We hebben lol en het koppel valt op dat moment zelfs rollend over het gras, ik zie de kinderen kijken en dan hoor ik één van de volwassenen zeggen: “de volgende keer wil ik zo’n fotoshoot”. Hmmm….. dat moet toch ook met kinderen kunnen bedenk ik me nog.

En dat is nu precies wat ik enige tijd geleden heb mogen leren en heb mogen beleven.

Wat een verademing was dat. In de ochtend veel theorie en voorbeelden en in de middag een live Playful Heart familieshoot mogen zien en vastleggen. En de naam zegt het al “Playful Heart”. Geen geposeer, geen gemopper, geen boze gezichten en vooral geen verdriet, zelfs niet toen tijdens één moment de hoofden van de kinderen hard tegen elkaar aan botsten. De pret won het van de schrik.

Ik heb een impressie van deze “Playful Heart” fotoshoot gemaakt in een collage. En zoals je ziet, staan er zomaar 8 fotografen om 1 familie met twee jonge kinderen (5 en 8 jaar) heen. Juist door de connectie die de fotograaf opbouwt met de kinderen, leken wij voor hen niet aanwezig te zijn en hadden de ouders niets anders te doen, dan te genieten. Qualitytime met elkaar en met elk kind apart. En als kers op de taart dan ook nog prachtige foto’s van deze geweldige middag.

Ik heb genoten en heb mijn bevestiging dat er ook op deze manier herinneringen gecreëerd kunnen worden. En dat is zo belangrijk. Voor nu en voor in de toekomst.

Wil je zelf eens ervaren hoe het er bij zo’n familieshoot aan toe gaat, met mooie, spontane foto’s op de koop toe, dat kan. Stuur me een bericht.